Generador d’escenes 3D

Escena 3D, topogràfic.

NOM: Generador d’escenes 3D de Catalunya

DESCRIPCIÓ: Visualitza la cartografia de l’ICGC en 3 dimensions.

ADREÇA: https://betaserver.icgc.cat/wxs/generador/escenes3d.html

Nota: el teu equip ha de suportar WebGL.

La visualització en 3D de la cartografia aporta realisme i facilita la comprensió del territori.

Aprofitant la tecnologia WebGL que ens permet visualitzar i interactuar amb la cartografia en tres dimensions en el navegador, des del betaportal de l’ICGC us presentem el generador d’escenes 3D de Catalunya.
(Comproveu si el vostre navegador pot mostrar WebGL en aquesta adreça: https://get.webgl.org/).

Aquest prototipus mostra la pantalla dividida en dues zones:

A l’esquerra podeu seleccionar el tipus de cartografia que voleu veure, i us permet seleccionar l’àmbit geogràfic i el nivell de detall del model que voleu generar. El mini mapa de referència també permet saltar a qualsevol altre punt de Catalunya.

A la dreta teniu el botó “Mostra el mapa en 3D” per generar l’escena en 3D, i la finestra amb el model resultant amb el qual podeu interactuar utilitzant el ratolí (botó dret per rotar,  esquerre per desplaçar, i centre per allunyar i apropar).

Un cop el model s’ha generat també podeu veure’l a pantalla sencera fent clic al botó “Veure finestra completa” que apareix just a sota del model 3D.

escenes_3d

Model 3D del Pedraforca amb l’ortofotomapa

Aquest prototipus utilitza una combinació de serveis OGC: WCS per al model d’elevacions i WMS per a les imatges. Tot plegat es combina amb la llibreria WxS.threejs per obtenir el resultat final. Aquesta llibreria és un programari de codi obert desenvolupat pel departament d’innovació de l’agència noruega de cartografia Kartverket.

La geoinformació que hem emprat per crear aquesta escena és el nostre model del terreny de Catalunya (5m) i la nostra cartografia (mapa topogràfic, ortofotomapa i mapa geològic), i combinem tot amb un factor d’exageració vertical 1,5x. Aquesta geoinformació la podeu descarregar gratuïtament a https://www.icc.cat/vissir3/

Prototipus https://betaserver.icgc.cat/wxs/generador/escenes3d.html

You may also like...

2 Responses

 1. Jordi Ramoneda ha dit:

  Des de el punt de vista d’usuari simple seguidor dels diferents prototipus proposats en el Beta Portal, la “qualitat” de les imatges retornades per el generador d’escenes 3D, es inferior a les obtingudes per Googel Earth. Entenc que l’interès és la possibilitat d’edició i tractament (pels professionals) mitjançant els serveis de cobertura (WCS), imatges georeferenciades (WMS) i la llibreria WxS.threejs, tots ells d’accés lliure per internet.

  • admin ha dit:

   Jordi,

   Gràcies primerament pel teu comentari, aquests són clau per ajudar-nos a direccionar els nostres prototips cap a eines que siguin realment vàlides per a vosaltres.

   Avui per avui, el WEB en 3D encara està lluny de poder oferir la qualitat i rapidesa que poden oferir els programaris per als ordinadors de sobretaula. Amb tot la tecnologia WEBGL que testem en aquest prototip és una aproximació potent.

   La nostra idea és anar avançant amb aquesta tecnologia, millorant el grau de detall del terreny i la rapidesa en la generació de l’escena

   Gràcies, novament.

   Geostarters