L’ull del temps. Catalunya abans i ara

L'ull del temps

L’ull del temps

NOM: L’ull del temps. Catalunya abans i ara

DESCRIPCIÓ: Eina que permet explorar l’evolució del territori català des de 1945.

ADREÇA: https://betaserver.icgc.cat/visor/catalunya_ull_del_temps.html

Nota: Per a l’òptim funcionament d’aquesta eina cal que tingueu actualitzat el vostre navegador.

Ara fa tres mesos us presentàvem l’eina “Com era Catalunya? (des de 1945)”, que permetia comparar el territori català actual amb el de fins fa 70 anys. Aquesta eina va tenir una forta repercussió mediàtica i va quedar palesa la seva utilitat en el món de l’ensenyament i en tots aquells àmbits relacionats amb l’evolució del territori. També és utilitzada, en un vessant més lúdic, per la gent que gaudeix observant la nostra geografia.

Avui us presentem una eina similar en concepte, però dissenyada de forma diferent: “L’ull del temps. Catalunya abans i ara”.

L’eina presenta el territori avui i en moure el ratolí per la pantalla, es visualitza una àrea circular on és mostra com era l’any 1945 (o 1956 a escollir). Amb aquest funcionament s’evidencien amb detall les transformacions geogràfiques de l’indret, amb una experiència visual i de comprensió per a l’usuari ben diferenciada a l’obtinguda en el “Com era Catalunya?”. Si aquella eina focalitzava a l’usuari en el canvi general del territori, aquesta que avui us presentem focalitza els ulls de l’usuari en el detall.

L'ull del temps. Tarragona

L’ull del temps. Tarragona

A la part superior dreta de la pantalla hi trobareu els botons que us permeten canviar l’ordre del fons i l’any de visualització de la cartografia històrica. Aquesta funcionalitat també és accessible prement el botó dret del ratolí. Cliqueu i arrossegueu per desplaçar-vos i utilitzeu la roda del ratolí per fer zoom.

Aquesta eina es basa en els vols fotogramètrics realitzats per la força aèria dels Estats Units els anys 1945 i 1956 (copyright Army Map Service d’EE.UU, cedides pel Ministeri de Defensa (CECAF/CEGET) amb la col·laboració de l’Exèrcit de l’Aire), així com la imatge actual realitzada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ara reutilitzable sota llicència CC-BY).

L'ull del temps. Vallès

L’ull del temps. Vallès

L’eina s’ha desenvolupat amb la llibreria JavaScript Leaflet de codi obert, i utilitzant el plugin Tile-Layer-Mask per a l’efecte de màscara temporal.

Feu-ne si us plau les vostres consideracions i propostes a betaportal@icgc.cat. Aquestes són clau per al desenvolupament d’eines que us siguin d’utilitat.

ACCEDIU: https://betaserver.icgc.cat/visor/catalunya_ull_del_temps.html

L'ull del temps. Aeroport Barcelona

L’ull del temps. Aeroport Barcelona

L'ull del temps. Aeroport Barcelona

L’ull del temps. Aeroport Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...