Topogràfic 1:5000 en vector tiles

NOM: Topogràfic 1:5000 en vector tiles.

DESCRIPCIÓ: Visualitzeu al navegador de l’ordinador o al mòbil el conjunt de les dades de la nostra base topogràfica a escala 1:5.000 servida amb tecnologia vector tiles.

ENLLAÇ: https://betaserver.icgc.cat/vectortiles/bt5m_nice.html#15.01/41.6435/2.7420

Avui us presentem una fita realment important!

Amb aquest enllaç us servim al navegador de l’ordinador o al mòbil el conjunt de les dades de la nostra Base Topogràfica a escala 1:5.000. Servir, de manera ràpida a través de la xarxa, les desenes de gigabytes que ocupa semblava fins fa poc impossible.

Primer proveu-ho!  (Moveu-vos pel mapa, gireu el map amb el botó de brúixola, cliqueu un dos tres cops el botó de perspectiva, noteu com canvia la llum del relleu en funció de la orientació del mapa).

També podeu accedir-hi clicant a l’enllaç: https://betaserver.icgc.cat/vectortiles/bt5m_nice.html#15.01/41.6435/2.7420

 

La tecnologia vector tiles

Vector tiles és la tecnologia que possibilita que utilitzeu la nostra cartografia al web o al mòbil a gran velocitat. Es tracta d’un estàndard obert desenvolupat per Mapbox, sens dubte una de les empreses més innovadores avui en dia en l’àmbit de la cartografia.

Com veieu amb aquesta tecnologia podem desancorar el mapa del nord, fent rotar els topònims per adaptar-los al vostre punt de vista, i mostrar-vos el mapa en perspectiva per millorar-ne la visualització espacial.

Observeu també com allò rellevant per a cada detall (nivell de zoom) apareix o desapareix per fer el mapa més comprensible, tan a escales petites com a escales grans. Amb tot sempre és la mateixa informació, però estilitzada de manera diferent per a cada zoom. Noteu, a més a més, que és tracta de la base toponímica 5.000 més actualitzada.

 

Imatge versus vector

Fins ara la cartografia us l’enviàvem per Internet tallada en petites imatges (png, jpg), i el pes del conjunt feia lent el servei. Ara vector tiles ens permet enviar-vos directament vector, molt més lleuger, i així el rendiment millora.

Més enllà, l’aspecte de les imatges que fins ara era el fixat en origen per nosaltres ara amb vector tiles s’envia per separat de les geometries, i es renderitza pel vostre propi navegador en temps real. Aquest fet possibilita canviar l’estil per un de propi de l’usuari segons les seves preferències.

vector_tiles

Les geometries, tal com les rep el navegador i un cop estilitzades en client

Un món de noves possibilitats

No només estem parlant de colors i disseny!

Les tiles vectorials no només contenen geometries, també informació sobre aquestes: noms de carrers, noms de lloc, etc. De fet poden contenir qualsevol tipus de dada associada a una geometria.

Per exemple: associat a una geometria de camí podríem tenir el seu ample, si és asfaltat o no, si és públic o privat, i estilitzar el mapa en temps real en funció d’allò que volem prioritzar. Així els bombers poden usar el mapa de manera més intel·ligent simbolitzant al moment el mapa en funció del seu propòsit. Per exemple prioritzar les pistes de muntanya que els permeten arribar al foc.

De la mateixa manera associat a un polígon de ciutat pot haver-hi informació del seu número d’habitants, o de la seva importància històrica. Això ens ha de permetre fer visible aquesta ciutat quan visualitzem el mapa en pantalla a petita escala, per exemple, en el conjunt de Catalunya.

L’estil com mostrem el mapa s’adapta en funció de les necessitats i requeriments de cada tipus d’usuari, i permet prioritzar i jerarquitzar allò que per ell és rellevant en el moment i lloc que consumeix el mapa.

Avui us mostrem un aspecte molt petit del que permet aquesta tecnologia, però a partir d’ara anirem aplicant la tecnologia vector tiles sobre les nostres APPs i serveis: Catalunya Offline podrà tenir la cartografia sencera de Catalunya en un sol arxiu; Instamaps permetrà que personalitzeu la base cartogràfica amb els colors que més escaiguin a la vostra informació; recuperarem el control sobre l’escala i podrem imprimir i plotejar; i moltes altres opcions.

Se’ns gira feina! El fet és tant important que ha de canviar com aquest Institut produeix el seus mapes per al món digital. Com més informació continguin les geometries de la base, com més rellevant sigui, com més jerarquitzada, podrem generar millors mapes, més rics, més intel·ligents, més personalitzables als vostres gustos, interessos i objectius de cada moment.

Vosaltres, els usuaris, torneu a ser la clau! A mesura que us mostrem les possibilitats que aquesta tecnologia posibilita, us demanem ens ajudeu a entendre que us podem oferir. No penseu que vector tiles només ens afecta a nosaltres, afecta també a la vostres dades geogràfiques.

Amb aquesta nova tecnologia les possibilitats que s’obren són enormes, però per treure’n el màxim profit caldrà que les dades continguin la informació que per vosaltres sigui rellevant, que permeti la seva classificació, jerarquització i connectivitat. Llavors la integració entre les nostres bases i la vostra informació serà fàcil, de fet ens deixa a un pas del linked data!

Ho farem plegats! …el repte s’ho val!

Us demanem ens aporteu les vostres observacions a betaportal@icgc.cat. La vostra opinió és clau!

ACCEDIU: https://betaserver.icgc.cat/vectortiles/bt5m_nice.html#15.01/41.6435/2.7420

You may also like...