Mapa geològic amb llegenda interactiva (versió 2)

geol utfgrid NOM: Mapa geològic amb llegenda interactiva
DESCRIPCIÓ:
visualització interactiva del mapa i la seva llegenda
ADREÇA:
 https://betaportal.icgc.cat/visor/client_utfgrid_geo.html

ACTUALITZACIÓ 29 d’octubre de 2014:
Hem afegit a aquest prototip una segona capa d’interactivitat de manera que ara es mostra també la informació relativa als contactes geològics i les estructures.

 

Els mapes geològics són, per naturalesa, mapes de difícil interpretació: la seva llegenda és llarga, en el cas del Mapa geològic de Catalunya prop d’un miler de categories, i això fa que la sola cerca del significat d’un epígraf a la llegenda sigui una tasca laboriosa.

Avui Geostart, grup d’innovació i proptotipatge de l’ICGC, us presenta una nova forma de visualitzar el Mapa geològic de Catalunya a escala 1:50.000: es tracta d’una eina web que informa dels epígrafs i les descripcions dels diferents elements geològics de forma interactiva: només cal desplaçar el punter sobre l’element a consultar.

El Mapa geològic 1:50.000 de Catalunya és una base geològica de síntesi, contínua i referida a la base topogràfica BT50M vigent l’any 1997, amb el màxim aprofitament de la informació geològica continguda en els mapes geològics realitzats per l’Instituto Geológico y Minero de España de la serie MAGNA escala 1:50 000, publicats i inèdits, i de les memòries explicatives que els acompanyen i complementen, i que té com a finalitat posar a l’abast de les persones usuàries d’informació geològica contínua que cobreixi tot el territori de Catalunya i que pugui ser utilitzada com a informació geològica de referència. Va ser creat l’1 de gener de 2005 per l’Àrea de Geologia de l’Institut Geològic de Catalunya, tal i com es descriu al catàleg de la IDEC

Ara fa un any l’empresa Mapbox molt activa en el món de la cartografia online, va presentar unes especificacions per a l’interacció amb dades rasteritzades sota una llicència Creative Commons Attribution 3.0 que va anomenar UTFGrid.

De forma resumida aquest nou format permet associar una tessel·la amb contingut text a cada tessel·la gràfica dels mapes tallats en piràmides, per tal que en el navegador de l’usuari es mostrin conjuntament.

A la xarxa hi ha molts exemples i experiments fets amb UTFGrid, i des de l’ICGC hem creat una petita demostració per entendre l’abast i la utilitat que té UTFGrid per a la difusió d’informació geogràfica de forma més entenedora.

Per fer-ho hem agafat el mosaic del Mapa geològic 1:50 000 de l’any 2007 i la llegenda del mapa, amb els seus epígrafs i descripcions. I ho hem combinat de manera que en moure el cursor sobre el mapa en tot moment es mostra exactament la unitat geològica que hi ha en aquelles coordenades. En fer clic sobre un lloc la caixa d’informació s’amplia i es mostren les dades geogràfiques del polígon corresponent. I en un lloc proper a Roda de Berà hem afegit també una fotografia de les roques presents, a tall d’exemple de la quantitat d’informació que es pot associar al mapa.

Tot plegat s’ha fet emprant Tilemill l’eina gratuïta que Mapbox posa a disposició dels usuaris per crear nous mapes.

Malgrat ser una demostració simple aconseguida amb poc esforç és un bon demostrador del recorregut que UTFGrid pot tenir a l’hora de millorar la comprensió de la cartografia que publiquem.

geol utfgrid

Mapa geològic UTFgrid amb dues capes interactives

Prototip: https://betaportal.icgc.cat/visor/client_utfgrid_geo.html

You may also like...

2 Responses

  1. Romà ha dit:

    En aquesta versió no hi apareix l’opció de mapa topogràfic, indispensable per facilitar
    la ubicació.
    Com es pot recuperar la versió anterior amb les opcions ?

    • admin ha dit:

      Romà,

      Gràcies per la vostra oportuna observació.

      Hem restablert la possibilitat de visualització de les capes topogràfica i l’ortofotomapa. Això sí, n’hem restringit el nivell màxim de zoom per tal de ser conseqüents amb l’escala de la base geològica que us mostrem.

      Gràcies, novament.

      Geostarters