L’ICGC obre el codi de les seves aplicacions. OpenICGC.

neon-open-sign-1404389631jnS

En el marc del XVI forum TIGSIG organitzat per l’Associació Catalana de Tecnologies de la Informació Geoespacial (ACTIG), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va anunciar la iniciativa OpenICGC per fomentar un nou marc de relació de l’Institut amb el sector GEO català, tant en l’àmbit públic com privat, i amb la ciutadania. Aquesta iniciativa s’ha començat a materialitzar de forma pràctica amb l’obertura del codi informàtic de les seves aplicacions i APPs.

Aquest fet s’emmarca, a més a més, dins el procés d’obertura de l’Administració d’aquest país, en el marc de la Societat del Coneixement que anem construint i que va començar amb l’obertura de dades promulgada per la llei de transparència de desembre de 2014. El conjunt de la Generalitat de Catalunya va en la direcció d’obrir codi; en aquest sentit podeu visitar el repositori de codi obert de la Generalitat de Catalunya.

Obrir el codi generat és una primera passa dins aquesta nova estratègia OpenICGC que busca, també,  la col·laboració real amb usuaris i empreses per aprofitar el potencial de la comunitat, el reaprofitament del coneixement geogràfic de la ciutadania, la generació ràpida de productes i serveis innovadors adaptats a les necessitats dels usuaris d’avui i aprofitar les noves possibilitats de l’evolució constant de la tecnologia, etc.

Treballar obrint el codi que a l’ICGC generem ha de permetre:

 • la reutilització del codi per part d’altres desenvolupadors per a la generació de noves aplicacions i serveis sobre el nostre treball,
 • la millora de les nostres aplicacions per part d’altres i el desenvolupament de peces de codi addicionals,
 • l’adaptació de les aplicacions per a usuaris i funcionalitats específiques,
 • l’aprofitament del potencial global de la comunitat geogràfica a través de la col·laboració,
 • la interacció directa amb els usuaris que poden col·laborar detectant errors o sol·licitant noves funcionalitats, i
 • facilita l’ús de les nostra cartografia, de qualitat i homogènia per a tot el nostre territori, i maximitza el valor retornat a la societat per qui treballem.

De fet l’ICGC treballa des de fa temps en base a programari de codi obert. Molts dels nostres desenvolupaments es basen en codi obert que es personalitza, es complementa i es millora. Instamaps n’és el principal exemple. De la mateixa forma que nosaltres ho hem fet sobre el codi de tercers aquesta obertura ha de permetre a desenvolupadors i empreses edificar el seu propi valor sobre els nostres serveis i dades.

Treballar amb codi obert permet a institucions locals com la nostra, així com a petites i mitjanes empreses, competir amb grans proveïdors globals amb una inversió de recursos assumibles. El codi obert ens ofereix independència tecnològica, reduint al mínim les dependències de certs proveïdors i les seves solucions, llicències, versions, tempos i estratègies comercials. En aquest sentit, obrir codi és font i motor d’innovació.

github geostarters icgc

En el repositori de codi de Github: https://github.com/geostarters hi trobareu el nostre codi. A data d’avui hi podeu trobar:

 • Visors de comparació de geoinformació, comparador costa,
 • Visor de 3D, 100 cims,
 • Exemples d’ús de la llibreria geogràfica GDAL,
 • Instamaps, frontend,
 • Storymaps, eina de creació de narratives basades en mapes i contingut online,
 • Visor explotació de vectortiles, de població de Catalunya.

L’obertura del nostre codi no és una acció aïllada sinó que és un pas estratègic que busca posar aquest Institut en l’eix que vertebra la Societat del Coneixement, on la variable posició i el territori prenen una nova dimensió.

En aquest sentit anirem realitzant noves accions i jornades amb la idea de fer comunitat, dinamitzar el sector i maximitzar l’ús de la geoinformació dins la societat a qui servim. Us mantindrem informats.

You may also like...