Model 3D de Girona mesurable

 • Girona 3D

  NOM: Model 3D de Girona, mesurable
  DESCRIPCIÓ: Aquesta eina us permet navegar per la zona antiga de Girona en tres dimensions des del vostre navegador i fer-ne mesures
  ADREÇA: http://betaserver.icgc.cat/potree/examples/gironaen3d.html

  NOTA: aquesta eina requereix d'un navegador que suporti WebGL. Comproveu si el vostre navegador pot mostrar WebGL en aquesta adreça: http://get.webgl.org/ i, si cal, actualitzeu el vostre navegador. La rapidesa en el moviment del model depèn de la targeta gràfica del vostre ordinador. Funciona millor amb Chrome.

  L'evolució dels navegadors web i del maquinari que utilitzem possibilitat assolir noves maneres de visualitzar grans volums de dades geogràfiques en tres dimensions, cosa que fins ara només era possible des de programaris d'escriptori.

  Aquest aspecte possibilita que avui, des del betaportal l'ICGC, us puguem oferir prototips funcionals dels quals se'n derivaran noves eines i serveis que integrin la navegació 3D en el web amb aquelles geodades on la tercera dimensió els aporti comprensibilitat i potencial d'anàlisi: informació d'allaus, xarxes fluvials, models urbans, etc.

  Avui us presentem un model de la ciutat de Girona que us permet navegar per l'escena en tres dimensions. És tracta d'un núvol de 428 milions de punts (x,y,z), generat a partir de les dades recollides des d'una càmera fotogramètrica, amb quatre capçals oblics, embarcada en un avió (vol de 13 d'octubre de 2014). L'àrea geogràfica correspon a un rectangle de 900 x 1015 metres, aproximadament.

  Girona 3D RGB

  La potencialitat d'aquesta eina és gran, atès que la visualització en 3 dimensions facilita la comprensió geogràfica i urbanística de l'àrea i permet la visualització en 3D d'altra geoinformació associada.

  Amb tot, aquest model no s'encara a la visualització foto-realista de la ciutat, en breu us en presentarem un d'optimitzat en aquesta direcció, sinó a la mesura dels elements que hi són presents. Així en la part inferior dreta de la pantalla trobareu eines de mesura de distàncies, d'àrees, de volums i de visualització de perfils altimètrics.

  Girona 3D amb mesura vertical

  Mesura de distància vertical

  Mesura de volum

  Mesura de volum

  Visualització en funció de l'alçada

  Visualització en funció de l'alçada

  Us convidem a reflexionar sobre les possible aplicacions d'aquest escenari 3D WEB en relació al vostre camp d'expertesa. (Escriviu a betaportal@icgc.cat). Feu-nos, també, les vostres consideracions que ens han d'ajudar a optimitzar futures implementacions d'aquesta eina.

  Aquesta eina es basa en Potree (http://potree.org/). Potree és un renderitzador de grans núvols de punts de codi obert WebGL que treballa només les dades dins de la zona visible i fins a un cert nivell de detall. Potree és de codi obert sota la llicència FreeBSD.

   Prototip: http://betaserver.icgc.cat/potree/examples/gironaen3d.html

  INSTRUCCIONS PER A L'ÚS DE LES EINES:

  Per manipular la vista cal utilitzar el ratolí:

  • el botó esquerre permet girar la vista en qualsevol eix
  • la roda del ratolí permet apropar-se i allunyar-se del model
  • el botó dret del ratolí permet desplaçar el model horitzontalment i també verticalment

  Aquesta visualització disposa d'un conjunt de controls per manipular el nombre de punts, la mida i la opacitat, i també per variar la visualització per colors o per alçades, i activar les estadístiques i altres opcions.
  També mostra un conjunt d'eines en una barra horitzontal que permeten canviar el tipus de navegació sobre el model (afecta als moviments que es poden fer amb el ratolí), centrar la vista de nou sobre el model i permutar els eixos Y i Z del model.

  • Disposa igualment de cinc eines que permeten fer mesures sobre el model:
   Mesurar la distància entre dos punts del model: amb el botó esquerre es fixa els punts i amb el botó dret s'acaba la mesura. Els punts es poden arrossegar i canviar de lloc.
  • Mesurar una àrea sobre el model: botó esquerre per començar i dret per acabar, i els punts també es poden moure. El resultat és una àrea calculada en el terreny i expressada en m2
  • Mesurar un volum: amb el botó esquerre es fixa un punt inicial, i el volum es modifica amb l'ajuda del mouse i les tecles E, R i T permeten canviar la posició, la dimensió i la rotació.
  • Mostrar un perfil: botó esquerre per inciar i dret per acabar, els punts també es poden desplaçar. Prement alhora la tecla CTRL i desplaçant un punt es pot canviar l'amplada del perfil. I canviant el control Clip Mode es veurà el perfil en color vermell o es veurà només els punts que hi queden dins
  • Aïllar un volum: amb el botó esquerra es fixa el punt inicial i amb les tecles E, R i T se'n modifica la posició, la dimensió i la rotació. Segons la opció del control Clip Mode es ressaltarà el volum o s'aïllarà els punts de la resta del model.

  Les instruccions en anglès d'aquestes opcions i eines les podeu trobar a
  https://github.com/potree/potree/blob/master/docs/user_interface.md

   

  Coneixes Instamaps? Fes un mapa amb les teves dades fàcilment. CLICA! www.instamaps.cat

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  Model 3D de Girona mesurable, 5.0 out of 5 based on 1 rating