El Barri Vell de Girona a vol d’ocell

Girona en 3D (1) NOM: el Barri Vell de Girona a vol d’ocell
DESCRIPCIÓ: model del Barri Vell de Girona en tres dimensions al vostre navegador
ADREÇA: https://betaserver.icgc.cat/cesium/Girona3D.html

Avui us presentem al Betaportal el que creiem una fita important. Un prototip possible per l’evolució i implementació de diverses tecnologies que obren noves i interessants possibilitats en el món de la geoinformació:

El model del Barri Vell de Girona que us permet navegar per l’escena en tres dimensions, amb un bon nivell de detall, utilitzant el ratolí des del vostre navegador web.

S’ha generat a partir de les dades recollides des d’una càmera fotogramètrica, de capçals oblics, embarcada en un avió (vol d’octubre de 2014). Les imatges obliqües capturen l’escena amb un angle d’inclinació més gran que les vistes que utilitzem normalment per fer cartografia. Aquesta inclinació permet visualitzar les façanes dels edificis i d’altres estructures verticals, per bé que ens obliga a obtenir un número elevat de fotogrames per tal de visualitzar la totalitat del territori en zones de carrers estrets.

Processos de càlcul intensius ens permeten convertir les imatges recollides en una malla continua de petits triangles que defineix les elevacions del model en 3D. A cada triangle s’hi associa el corresponent tros d’imatge.

Girona en 3D (2)

Tot i que la definició del model que us presentem és considerable, en breu us presentarem una nova versió amb un més acurat grau de detall.

La segona tecnologia que fa possible aquest model es relacionada amb les possibilitats que els navegadors web actuals ens ofereixen. La llibreria WebGL Cesium, permet mostrar gràfics en 3D en pàgines web, accelerats pel vostre propi ordinador. Sense aquesta tecnologia seria inviable servir-vos i moure l’enorme quantitat d’informació d’aquest model. Malauradament els ordinadors més vells o amb navegadors desactualitzats no suporten aquesta tecnologia.

Aquest model també us permet visualitzar els edificis classificats pel seu ús urbanístic i funcional. El model fotogràfic és visualment molt potent, però no està preparat per integrar-hi les dades corresponents a cadascuna de les edificacions, en tractar-se d’un model continu. En canvi, les edificacions definides individualment pel volum sí poden contenir informació  referida a l’edifici concret. En aquest cas, clicant sobre una de elles obtindreu les dades cadastrals i urbanístiques corresponents.

Girona en 3D (3)

Les dades utilitzades en aquest model corresponen al Mapa Urbanístic de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, al Cadastre i pròpies de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

El grup Geostart de l’ICGC continua treballant en evolucionar aquesta tecnologia què ens ha de permetre  oferir-vos models de ciutats intel·ligents i amb un elevat grau de detall, una peça clau en l’evolució del que avui anomenem Smart Cities.

Un cop més des del betaportal, us convidem a usar aquesta eina, i a pensar altres aplicabilitats relacionades amb el vostre camp d’expertesa. Feu-ne si us plau les vostres consideracions i propostes a betaportal@icgc.cat.

Prototip: https://betaserver.icgc.cat/cesium/Girona3D.html CLICA I NAVEGA!

 

Coneixes Instamaps? Fes un mapa amb les teves dades fàcilment.  www.instamaps.cat

You may also like...