Foc al bosc. Els incendis a Catalunya (1986-2017)

focalbosc1 NOM:Foc al bosc

DESCRIPCIÓ: Visualitza la distribució i abast territorial dels incendis a Catalunya (1986-2017) Observa l’evolució posterior de l’àrea afectada.

ADREÇA: https://visors.icgc.cat/focalbosc

El 64% del territori de Catalunya és terreny forestal. Aquest percentatge ha anat en augment a mesura que ha crescut l’abandonament del camp. El creixement de les àrees de bosc ha originat una continuïtat de la coberta vegetal que facilita els grans incendis.

A l’estiu, el sotabosc es resseca per culpa de la calor i s’incrementa el risc de foc. Més que mai, com a ciutadania hem de ser conscients de la necessitat de no realitzar accions que puguin significar l’inici d’un incendi. Com a Administració hem de seguir treballant en la seva prevenció i extinció ràpida.

Ara que comença la campanya d’incendis amb la pujada de les temperatures de l’estiu des de l’ICGC volem contribuir amb aquesta eina a la conscienciació de tots i a posar en valor la feina que propietaris, bombers, ADFs i altres implicats realitzen en la preservació dels nostres boscos.

Aquesta aplicació permet prendre consciència de la magnitud i conseqüències dels incendis i de la lenta recuperació del bosc.

focalbosc2

A nivell general de Catalunya, l’eina permet visualitzar la distribució i abast territorial de cada incendi. Podem veure tots els del període 1986-2017 o focalitzar-nos només en un any determinat, clicant sobre les fletxes. En passar el cursor sobre un incendi l’eina ens mostra la data i el nom del municipi on es va originar i també la superfície afectada.

Observeu per exemple la concentració d’incendis a l’àrea litoral i prelitoral. Es tracta d’àrees fortament antropitzades i amb temperatures altes a l’estiu.

En fer clic en un incendi entrem en mode detall que permet comparar i analitzar l’àrea afectada abans i després del foc. L’eina mostra la pantalla dividida en dues meitats. Una amb la imatge de l’any previ a l’incendi, i l’altra de l’any posterior. Amb els desplegables superiors podem canviar a altres anys, per veure l’evolució de la vegetació. Aquesta funcionalitat només està disponible en els incendis a partir del 2004.

Noteu per exemple l’incendi de Madremanya del 2012: d’una banda passat l’incendi fa visible una densa xarxa de camins i corriols, per altra 5 anys després la vegetació existent no sembla haver superat l’estat herbaci.

foc al bosc, MadremanyaLes dades d’origen corresponen al conjunt de dades de la base cartogràfica d’incendis forestals que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació posa a disposició per a la seva reutilització mitjançant el portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya.

Recordeu que a l’aplicació Comparador històric del territori podeu generar imatges animades d’aquestes àrees.

Feu-nos arribar les vostres aportacions i propostes a betaportal@icgc.cat

El codi font d’aquesta eina el trobareu al repositori de codi obert de la Generalitat de Catalunya a Github (https://github.com/gencat). Així podreu adaptar l’eina a les vostres dades i usos. Si ho necessiteu, no dubteu a contactar-nos.

ACCEDIU: https://visors.icgc.cat/focalbosc/  CLICA!

You may also like...