Optimitzar dades: 6 aplicacions de l’ecosistema Instamaps

NOM: Optimitzar dades. Aplicacions de l’ecosistema Instamaps
DESCRIPCIÓ: Aplicacions gratuïtes que us poden ajudar a preprocessar les vostres dades
URL: https://www.instamaps.cat

Instamaps és una eina web; això té innombrables beneficis, però també una gran dependència: la xarxa. Cada acció de l’usuari suposa interaccions amb els servidors: transmissió d’scripts, imatges de cartografia, insercions a la base de dades, etc.

Si volem fer mapes àgils a Instamaps cal, abans de pujar les dades, treballar-les, optimitzar-les i simplificar-les.

Aquí teniu un recull  d’aplicacions gratuïtes que us poden ajudar a preprocessar les vostres dades per millorar el rendiment dels vostres mapes a Instamaps. Proveu-les.

 • TrackProfiler, és una plataforma online de codi obert que permet editar els arxius GPX que recollim amb el nostre GPS abans d’afegir-los a Instamaps
 • MapShaper, serveix per validar, simplificar i editar arxius SHP, entre d’altres formats, de manera que bo i preservant les dades se’n pot reduïr el pes.

  L’arxiu .shp de la imatge redueix un 90% la seva mida sense pèrdua visual a escales mitjanes.

 • GeoJSONLint, permet tant crear com validar arxius GeoJSON de manera molt visual.
 • Tabula és un programari que cal instal·lar localment a l’ordinador i permet exportar les taules de dades que hi ha dins dels arxius PDF.
 • Col·leccions d’icones: hem afegit al Betaserver de l’ICGC les icones CC-BY de Mapicons per tal que es puguin emprar com símbols a l’hora de crear etiquetes per als mapes.
  https://betaserver.icgc.cat/mapicons/
 • Per fer mapes amb les fotografies georeferenciades de la càmera o del mòbil cal extreure de cada imatge les dades de localització, i per fer-ho existeix una eina gratuïta anomenada BR EXIFextracter que genera llistes CSV per pujar a Instamaps.
 • A l’hora de modificar arxius CSV la opció més habitual és Excel, però ho desmanega tot i dóna molts problemes. Una molt bona eina és CSVed, que no requereix instal·lació (Windows) i té llicència cardware.

Aquesta llista d’eines l’anirem ampliant, i per tant si teniu algun suggeriment ens el podeu enviar.

You may also like...