Nova funcionalitat d’Instamaps per consumir dades obertes directament

NOM: Nova funcionalitat d’Instamaps per consumir dades obertes directament

DESCRIPCIÓ: Instamaps incorpora ara una nova funcionalitat que us permet cercar, consumir i estilitzar entre els conjunts de dades continguts a les plataformes de dades obertes de Catalunya basades en el programari Socrata

ADREÇA: https://www.instamaps.cat

Instamaps segueix la seva evolució constant. Avui us en presentem una nova funcionalitat que creiem que és especialment important.

La Llei de transparència del 2014 obliga les administracions de Catalunya a fer públiques les dades amb què treballa, per promoure la seva reutilització i permetre la generació de valor afegit per part de la societat. En aquest sentit, la Generalitat i altres administracions del país han fet un gran esforç per obrir aquestes dades.

En un primer estadi, es van posar a disposició arxius estàtics que corresponien a l’estat dels diferents conjunts de dades en el moment de la seva publicació. Avui, moltes d’aquestes administracions han fet un pas qualitatiu publicant les dades en plataformes pròpies de dades obertes, bé de codi obert com CKAN, bé de pagament com Socrata. Aquestes plataformes permeten consumir les dades com un servei en temps real, mitjançant crides (enllaços web) des dels nostres navegadors o Apps.

Instamaps, des del primer dia, ha volgut facilitar la reutilització de les dades, especialment les de la Generalitat, i dins de la pestanya de dades al núvol incorporava una sèrie d’enllaços a alguns conjunts de dades. Ara, però, fem un pas més enllà.

Hem substituït aquests enllaços per un servei que cerca entre els conjunts de dades continguts a les plataformes da dades obertes de Catalunya (de moment les que funcionen sota Socrata) i permet el filtre de les dades i el consum directe i estilització a Instamaps.

Dins de l’apartat DADES/Dades externes/Dades obertes veureu la possibilitat d’escollir un portal de dades obertes de Catalunya d’entre els que es basen en programari Socrata. Cal que escolliu el domini a consultar. En la primera posició trobareu  el portal de la Generalitat (analisi.transparenciacatalunya.cat).

Posteriorment, obtindreu el llistat de conjunts de dades susceptibles de ser mapejats. Aquests són aquells que l’eina exposa en format geojson. Seleccioneu el que sigui de la vostra conveniència.

En el següent apartat teniu la possibilitat de filtrar elements seleccionant els camps pels quals voleu fer el filtratge. Podeu seleccionar més d’un camp alhora. Cal, llavors , que concreteu la vostra selecció escollint els elements del filtratge. Seguidament, podeu escollir si voleu que Instamaps treballi en “dinàmic” i, per tant, recuperi les dades actualitzades cada cop que es consulti el mapa, o en “estàtic”, de manera que pugueu editar les geometries. En el primer cas, la velocitat per mostrar-vos les dades sobre el mapa ve determinada per la velocitat dels servidors que les contenen; en el segon, limitem el nombre de geometries que es poden pujar per tal d’evitar l’alentiment del mapa (11000 punts i 6200 línies i polígons).

Finalment, Instamaps us mostrarà sobre el mapa els elements corresponents, amb llur informació associada.

Amb aquesta nova funcionalitat volem contribuir a la difusió de les dades obertes i a facilitar el seu ús real sobre aquest element funcional i fàcil d’entendre que és el mapa.

Recordeu que Instamaps és una eina gratuïta, que busca facilitar-vos el treball amb la vostra pròpia geoinformació i amb el consum de la que ja existeix.

You may also like...