Relleu i ombra. Anàlisi visual d’orientacions i pendents

NOM: Relleu i ombra. Anàlisi visual d’orientacions i pendents

DESCRIPCIÓ: eina que us permet analitzar aspectes relatius al relleu del territori en temps real, interactuant des del vostre navegador on line.

ADREÇA (model terreny de 2 metres): https://betaserver.icgc.cat/relleuiombra2m

ADREÇA (model terreny de 5 metres): https://betaserver.icgc.cat/relleuiombra

El relleu és un element important del mapa. Ens ajuda a comprendre el territori. Conèixer el relleu ens possibilita navegar el mapa de manera eficient. Més enllà del propi mapa, el pendent i l’orientació de les muntanyes determina aspectes físics com la vegetació, humitat, grau d’insolació, etc. I també d’altres aspectes humans com la urbanització, el traçat de les vies de comunicació, etc.

Avui us presentem “Relleu i ombra”, una eina que us ha de permetre analitzar aspectes relatius al relleu del territori en temps real, interactuant des del vostre navegador on line.

Gràficament aquest prototip us permet:

  • determinar les àrees planes i les escarpades (o amb un determinat pendent),
  • determinar les vessants solanes o obagues  (o amb una determinada orientació), i
  • acolorir les ombres de muntanya.

Aquest prototip es basa en Tangram/Kinkade, un potent programari de codi obert de Mapzen que, aprofitant el potencial de la tecnologia WebGL, ens permet interactuar en temps real amb el model digital d’elevacions de malla regular de 5 metres (MET5) de l’ICGC. Per al segon dels prototips s’ha utilitzat el model digital de dos metres provinent de dades làser (Lidar).

Aquest model l’hem treballat per convertir-lo en un una piràmide (mbtiles) de tessel·les normal maps que ens permet emmagatzemar dades referents a la orientació i pendent de cada un dels píxels que el composen. Els normal maps s’utilitzen en el món del vídeo joc i pel·lícules d’efectes visuals (VFX) per aportar detall de qualitat als objectes en 3D.

normalmap

Normalmap

Per tal que pugueu evidenciar el potencial de l’eina hem afegit set exemples:

  • Solanes i obagues.

1

  • Vessants orientats a SE

2

  • Planes i escarpats, gradació contínua

3

  • Pendents de més de 45 graus (100%), intervals

4

  • Ombrejat cartogràfic amb llum provinent del NW en gamma de grisos

5

  • Ombrejat cartogràfic amb llum provinent del NW i estil suís

6Mapa de llums de Peter Richardson

  • Colors de llum dia

7Mapa de llums de Tim Sinnot

  • Estil llapis

Mapa de llums de Mapzen

També podeu crear el vostre propi estil interactivament. Seleccioneu els colors i paràmetres del pinzell i pinteu dins el cercle del mapa de llums. La zona central actua sobre les parts més planes del territori i la part a tocar del cercle extern afecta a les zones escarpades (vegeu l’escala vertical de les pendents en graus i en tant per cent). Vegeu l’exemple: Pendents de més de 45 graus (100%)

El cercle també té divisions concèntriques (de 30 graus) que us han de permetre dibuixar amb precisió les vessants orientades en una certa direcció. Vegeu l’exemple: Vessants orientats a SE.

Podeu també desar la imatge que heu pintat (mapa de llums) o pujar una imatge pròpia que hagueu treballat en algun programari gràfic.

Sphere map. Roda de colors

Mapa de llums o sphere map

L’eina també permet baixar-vos la imatge del mapa resultant.

Finalment hem incorporat una capa que mostra el mapa base i una amb els noms de lloc per tal que us pugeu orientar pel territori. Hi hem afegit també una capa referent a les allaus (observacions i enquestes) i una referent a les cobertes vegetals del sòl. La informació d’aquestes capes té gran correspondència amb els paràmetres de pendent i orientació del territori i aquesta eina ens ajuda a comprendre-la.

De la mateixa manera que amb Pintamaps, aquesta eina transfereix a l’usuari la possibilitat d’interactuar fàcilment via web amb les dades (en aquesta cas el model del terreny), tot permetent la personalització i l’anàlisi. Des de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya entenem que facilitar l’ús de les dades que produïm és part indispensable de la nostra tasca.

Un cop més us demanem que utilitzeu l’eina i ens feu arribar les vostres propostes de millora o el desenvolupament de funcionalitats addicionals a betaportal@icgc.cat.

Nota: Tingueu en consideració que és el vostre ordinador qui realitza el procés de renderització de la informació ràster. Com sempre us recomanem que tingueu actualitzat el vostre navegador.

Prototip: (model terreny de 2 metres): https://betaserver.icgc.cat/relleuiombra2m

Prototip (model terreny de 5 metres): https://betaserver.icgc.cat/relleuiombra

You may also like...