Instamaps, reutilització i dades obertes

 •  

  NOM: Instamaps, reutilització i dades obertes
  DESCRIPCIÓ: l'eina web de l’ICGC per a la realització de mapes, facilita l’ús de les dades obertes i la seva distribució a través d’Internet.
  URL: http://www.instamaps.cat

  Des de l'aprovació de la llei de transparència catalana del 29 de desembre de 2014, són  moltes les administracions i institucions que han obert les seves dades. Els portals de dades obertes, com el de la Generalitat de Catalunya o altres com els dels ajuntaments de Barcelona, Terrassa, Rubí, Sabadell, etc. posen a l'abast de la ciutadania grans quantitats de dades.

  L'accessibilitat a aquestes dades permet la seva reutilització per elaborar noves informacions, productes i serveis que aporten nou valor més enllà de l'ús que les administracions els donaven. Alhora, l'ús per part de ciutadania i empreses repercuteix en la qualitat i actualització del conjunt de la informació.

  Tot i que els portals de dades obertes van evolucionant, avui encara moltes de les dades que s'ofereixen només són reutilitzables per especialistes. Els formats dels arxius que es poden descarregar (.kmz, .shp, .json, etc.) són, majoritàriament, incomprensibles pel conjunt de la ciutadania.

  La reutilització generalitzada i efectiva de les dades per part de tothom passa per la generació d’eines que els facilitin el consum.

  En aquest sentit Instamaps, l'eina web de l’ICGC per a la realització de mapes, facilita l’ús de les dades obertes i la seva distribució a través d’Internet als ciutadans no tècnics.

  Instamaps permet:

  • el consum directe dels datasets del portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya,instamaps_dades_obertes_1
  • la visualització gràfica dels arxius continguts en els portals, senzillament arrossegant i deixant anar sobre el navegador (sense necessitat de conèixer el format),
  • la reutilització de les capes dels usuaris que així les hagin etiquetat des del visor dels mapes, iinstamaps_dades_obertes_3
  • la cerca dins el conjunt dels datasets de la resta d'usuaris que han estat etiquetats com a reutilitzables.instamaps_dades_obertes_2

  Els mapes resultants poden ser fàcilment difosos per Internet a través del seu enllaç, inserits dins un iframe per consumir-lo des d'un bloc o lloc web, o compartits directament a les xarxes socials. La fàcil difusió dels mapes maximitzen l'efecte de reutilització de les dades.

  A mitjà termini, més enllà de les funcionalitats existents, Instamaps haurà de permetre la cerca i el consum dels datasets existents en el conjunt dels portals de dades obertes. Amb tot, caldrà que aquests evolucionin, en un primer estadi oferint enllaços fixes (URI) que no es modifiquin amb el temps, o de manera optima cap a catàlegs amb APIs que els facin fàcilment consumibles des d'aplicacions web com Instamaps.

  Instamaps és una eina que possibilita a l'administració, però també a ens locals, associacions, empreses i al conjunt de la ciutadania l'efectiva reutilització de les dades obertes i la integració amb les pròpies.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
  Instamaps, reutilització i dades obertes, 5.0 out of 5 based on 4 ratings