Edificacions vectorials amb ombrejat dinàmic

NOM: Edificacions vectorials, amb ombrejat dinàmic
DESCRIPCIÓ: Prototip de les edificacions vectorials de Catalunya (BT5M) amb ombrejat dinàmic
ADREÇA: https://betaserver.icgc.cat/ombres/index.html

Avui us presentem al betaportal un petit demostrador que amaga una revolució al seu darrera.

El prototip d’“Edificacions vectorials” us mostra, sobre una base cartogràfica, el conjunt dels edificis de Catalunya amb el seus  volums en 3 dimensions, extrets de la base topogràfica a escala 1:5.000 de Catalunya (BT5M).

Sobre aquesta informació hem implementat una petita aplicació que genera les ombres de les edificacions a partir del moviment del sol en el transcurs d’un determinat dia de l’any a escollir. També us mostra les hores de sortida i posta del sol per al dia escollit.

Àrea de Barcelona

Àrea de Barcelona

Més enllà de la funcionalitat referent a les ombres, i potser imperceptible visualment, aquest prototip significa una fita en els serveis que des Geostart i l’ICGC us prestem.

El fet realment rellevant és què les dades referents als volums de les edificacions no les servim al vostre navegador renderitzades (raster tiles, o tessel·les rasteritzades) com normalment ho fem, sinó que las transferim en petits trossos en format vectorial (vector tiles, o tessel·les vector) i són renderitzades pel vostre ordinador.

Les tessel·les vector tenen un pes d’emmagatzematge molt menor que les respectives tessel·les ràster, amb el que la seva transmissió per Internet és molt més ràpida, i un cop transferides al vostre ordinador poden ser reutilitzades fora de línia per a altres processos posteriors.

En un futur proper les tessel·les vector ens permetran realitzar operacions geomètriques (GIS) en el vostre navegador, operacions fins ara reservades als programaris de sobre taula. Cal dir però que encara hi ha dependències importants per a que això sigui possible de manera generalitzada (capacitats dels navegadors, targetes gràfiques amb potència de renderització, velocitat de la xarxa).

Des de Geostart apostem ferms per aquesta tecnologia.

Feu-ne si us plau les vostres consideracions a betaportal@icgc.cat.

Prototip: https://betaserver.icgc.cat/ombres/index.html

 

Ps. Per aquells que volgueu experimentar amb les tessel·les vector per representar aquests edificis en 3D podeu emprar aquest enllaç quan programeu els vostres prototips:

https://betaserver.icgc.cat/lod/edificis_sencers_cat_LEVELS_14-16_MERCATOR/GEOJSON/{z}/{x}/{y}.geojson

Tal com el seu nom indica les tesel·les vectorials es serveixen per als nivells de zoom entre el 14 i el 16, el seu sistema de referència és EPSG 4326 i el format és GeoJSON.

You may also like...