Tot Catalunya en 3D amb els cims emblemàtics

NOM: Tot Catalunya en 3D amb els cims emblemàtics
DESCRIPCIÓ: Aquesta eina us permet navegar pel territori català en tres dimensions des del vostre navegador i veure els 100 cims més emblemàtics de Catalunya.
ADREÇA: https://betaserver.icgc.cat/cesium/100cims.html
NOTA: aquesta eina requereix d’un navegador que suporti WebGL. Comproveu si el vostre navegador pot mostrar WebGL en aquesta adreça: https://get.webgl.org/ i, si cal, actualitzeu el vostre navegador. La rapidesa en el moviment del model depèn de la targeta gràfica del vostre ordinador.

Tot just fa uns mesos us presentàvem en aquest Betaportal de l’ICGC el generador d’escenes 3D, eina pensada per visualitzar i interactuar amb la cartografia en tres dimensions en el navegador. Aquesta eina basada en la llibreria Three.js mostrava en 3D l’àrea seleccionada per l’usuari.

Avui us presentem una eina similar molt més potent, capaç de moure el conjunt del territori català sense haver de generar l’escena parcialment. Aquesta eina es basa en Cesium, una biblioteca JavaScript per crear globus i mapes en 2D i 3D en el navegador web sense necessitat d’un plug-in que empra WebGL per a l’acceleració de gràfics en el maquinari de l’usuari. Cesium és de codi obert sota la llicència Apache 2.0 i és gratuït per a ús comercial i no comercial.

Com a demostrador del que Cesium permet, hem afegit un conjunt de capes que podeu activar. Així podeu visualitzar les icones que situen els 100 cims més emblemàtics de Catalunya (per saber-ne més), navegar-hi des del desplegable i veure’n la seva fitxa. També podeu visualitzar les ombres de muntanya de Catalunya, la toponímia i les vies de comunicacions.

Vista del Cap de Creus

Després de navegar pel territori i escollir una determinada vista podeu clicar a “Enllaçar vista” per obtenir l’enllaç URL adaptat a aquesta vista i el codi HTML que us ha de permetre incrustar aquesta al vostre web o bloc.

La potencialitat d’aquesta eina és gran, sobretot per mostrar dades temàtiques on la visualització en 3 dimensions facilita la seva comprensió i usabilitat. Us convidem a reflexionar sobre les possible aplicacions d’aquest escenari 3D WEB en relació al vostre camp d’expertesa. (Escriviu a betaportal@icgc.cat)

La geoinformació que hem emprat per crear aquest escenari és el nostre model del terreny de Catalunya de 5 metres de pas de malla, fet que li permet arribar a un elevat grau de realisme, i la nostra cartografia de base (mapa topogràfic, ortofotomapa). Aquesta geoinformació la podeu descarregar gratuïtament a https://www.icc.cat/vissir3/. La capa de comunicacions prové del portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya.

Vista del Montsec de Rúbies

Vista del Montsec de Rúbies

Feu-ne si us plau les vostres consideracions que ens han d’ajudar a optimitzar futures implementacions d’aquesta eina. (Escriviu a betaportal@icgc.cat)

 Prototip: https://betaserver.icgc.cat/cesium/100cims.html

You may also like...

2 Responses

  1. . ha dit:

    El Balandrau està dins del terme de Vilallonga de Ter també, no tot és Queralbs.