Recepta per fer mapes temàtics comarcals i municipals amb Instamaps

Instamaps permet fer mapes temàtics comarcals i municipals de Catalunya de manera molt senzilla.

Si disposeu d’un arxiu que inclogui les geometries i les seves dades associades (formats SHP (ZIP), KML, geoJSON o altres), només cal que l’arrossegueu sobre Instamaps i trieu l’estil amb què el voleu visualitzar (estil/categories).

En els casos en què disposeu de les dades en un arxiu  sense els polígons que delimiten comarques i municipis (formats XLS, XLSX, CSV, TXT o altres), posem a disposició, al Betaportal, dos arxius en format Excel que us permetran fer mapes temàtics comarcals o municipals molt fàcilment (full de càlcul de comarquesfull de càlcul de municipis).

En aquesta recepta s’explica amb un exemple com fer el mapa temàtic comarcal de “Densitat de població a Catalunya per comarca, dades 2014”:

1) Descarregueu el full de càlcul de comarques des del Betaportal

2) Visiteu la pàgina “Comarques de Catalunya” de la Viquipèdia

dades comarcals

Pàgina de la Viquipèdia amb la llista de comarques

3) Afegiu, a l’arxiu de les comarques, una nova columna de dades anomenada “DENSITAT_hab/km2” i enganxeu, per a cada comarca, el valor de la columna “Dens.”

full de càlcul

Columna de dades afegida al full de càlcul

4) Un cop desat aquest arxiu amb la nova columna arrossegueu-lo sobre la finestra d’Instamaps i seleccioneu la geolocalització de les dades “Per codis”

5) Aquest arxiu de comarques descarregat del Betaportal té codis comarcals numèrics de dos dígits a la primer columna anomenada CODI, i això és el que heu de seleccionar en els tres desplegables tal i com es mostra en aquesta imatge.

codis comarcals

Geolocalització de dades per codis

6) Després de prèmer “Processar arxiu” Instamaps carrega les dades i mostra en groc un mapa amb la divisió comarcal de Catalunya.

dades pròpies

Dades carregades sobre la geometria comarcal

7) En fer clic sobre una comarca es mostra la finestra d’informació amb la dada de la densitat de població que heu afegit a l’arxiu. I si accediu a la taula de dades, que podeu endreçar per qualsevol de les columnes en ordre ascendent o descendent, podeu editar-ne els valors.

8) Per crear el mapa temàtic com una nova vista de les dades carregades, heu de fer clic a “Categories” com a estil de mapa i triar la capa que heu afegit com a capa on aplicar la tematització.

9) Sobre el camp “DENSITAT_hab/km2” trieu una visualització per Intervals i escolliu 5 intervals.

intervals

Tria d’intervals i colors per al mapa temàtic per categories

10) Editeu els intervals perquè siguin 5-100, 101-500, 501-1000, 1000-2000 i 2001-15276

11) Trieu una paleta de colors o opcionalment modifiqueu el color de cada interval fent clic a la caixa de color que hi ha al final de cada interval i escolliu el que més us agradi.

12) En prèmer “Canviar” es crearà una nova visualització amb la tematització de 5 intervals i colors que heu triat, i s’afegirà a la llista de capes disponibles.

13) Des de la llista de capes desactiveu la capa amb les dades originals que heu carregat i canvieu el nom de la visualització (2a capa) a “Densitat població comarcal, 2014”.

14) En prèmer “Publicar el mapa” escolliu un títol, una descripció i unes etiquetes, poseu la visibilitat a “Públic”, marqueu la capa de les dades d’atur com a reutilitzable, feu que es mostri la llegenda i escolliu els cinc intervals que heu creat, i premeu “Publicar”.

publicar mapa

Opcions de publicació per al mapa finalitzat

I aquest és el mapa que en resulta:

 

Aquest mateix exercici el podeu fer amb dades d’àmbit municipal. Només cal descarregar el full de càlcul de municipis i escollir la geolocalització de les dades per Municipis i triar el tipus de codi “IDESCAT (6 dígits)”.

You may also like...