Ombrejat dinàmic

TÍTOL: Ombrejat dinàmic del relleu de Catalunya i el món

DESCRIPCIÓ: Aquesta aplicació web us permet interactuar amb el relleu de Catalunya de forma dinàmica i veure, així, detalls de la morfologia del relleu que no es veuen en els mapes estàtics.

ENLLAÇ: https://betaserver.icgc.cat/ombrejatdinamic

Avui us presentem un nou prototip: Ombrejat dinàmic.

En aquest mateix Betaportal, ja us hem presentat altres prototips relatius a aquest element geogràfic tan important en la cartografia que és el relleu de muntanya i el seu ombrejat.

En l’anterior prototip “Relleu i ombra” (http://betaportal-test.icgc.cat/relleu-i-ombra/), l’ombrejat es generava dinàmicament a partir d’una imatge (mapa esfèric) a partir del qual s’estilitzava el relleu sobre unes tessel·les en format normalmaps.

En el prototip que avui us presentem, el relleu s’estilitza a partir de paràmetres numèrics i de color sobre tessel·les en format terrain-rgb, una nova proposta de la innovadora empresa Mapbox per a servir la informació del relleu al vostre navegador. La parametrització numèrica facilita i fa més fàcil d’entendre la interacció per part de l’usuari.

Així, en aquesta eina podeu triar la direcció de la llum mitjançant un control gràfic. En funció de la ubicació del punt taronja, podreu modificar l’exageració del relleu, per remarcar-lo més o menys, i també la direcció de la llum. Normalment, en els mapes en paper la llum provenia de l’azimut 315; amb aquesta nova tecnologia, l’usuari pot canviar aquesta orientació i, per tant, veure altres detalls de la morfologia del relleu que no eren visibles amb l’ombrejat estàtic.

A més, l’eina “Ombrejat dinàmic” també us deixa triar els colors que la configuren: el de la mateixa ombra de muntanya, el color de la llum a les àrees directament il·luminades, el color dels pendents (que permet emfatitzar els escarpats) i el color de fons del mapa.

Noteu que a la part superior dreta teniu botons per fer zoom, rotar la imatge i inclinar-la. També hi ha la icona de la càmera, que us permet generar la corresponent imatge i descarregar-la a la carpeta de baixades del vostre navegador.

Aquest demostrador us el fem a mans per a què en feu les vostres consideracions (betaportal@icgc.cat). La idea és incorporar pròximament aquesta funcionalitat dins de l’eina ContextMaps que estem treballant. ContextMaps serà la nova base cartogràfica digital contínua i global i, alhora, el conjunt de serveis que permetran la seva utilització i el seu consum.

ContextMaps anirà dirigida a usuaris amb demandes avançades d’estilització cartogràfica, com dissenyadors, infògrafs i món editorial, programadors, desenvolupadors, empreses i entitats que vulguin utilitzar aquesta base personalitzable i gratuïta com a fons cartogràfic dels seus propis serveis i mapes.

Us anirem informant de l’evolució de ContextMaps.

You may also like...